Cattedrale (kathedraal)

15 top tourist attractions in Palermo

Het oudste gebied van Palermo grenst aan Via Vittorio Emanuele, tussen het Normandische paleis en de kathedraal, de twee grootste toeristische attracties. De stad breidde zich uit naar de haven onder de Arabieren in de negende tot elfde eeuw als hoofdstad van de Emirs van Sicilië, een stad van moskeeën en paleizen die gelijk is aan die in Bagdad en Cordoba. De Noormannen veroverden de stad in 1072, en in 1282, in de opstand die bekend staat als de “Siciliaanse Vespers”, werden alle Fransen vermoord of verdreven door het Huis van Aragon, wiens Spaanse onderkanten Palermo vergrootten, met de Via Maqueda en de Quattro Canti. Nadat Sicilië in 1946 een autonome regio werd, werd de haven van Palermo vergroot en de industrie uitgebreid, maar Palermo is nog steeds de armste van de provinciale hoofdsteden van Italië.

1 Cattedrale (kathedraal)

Cattedrale (kathedraal)
 

De oostelijke buitenkant van de kathedraal van Palermo heeft het oorspronkelijke Normandische karakter behouden: drie apsissen, gekruiste ronde bogen en gebogen borstweringen. De zuidkant, met uitzicht op het plein, is onvergetelijk vanwege zijn 1453 gotisch-Catalaanse portiek waar je doorheen gaat. Een van de kolommen, met een vroege Arabische inscriptie, komt uit een moskee. Het driehoekige fronton bevat een gravure, God de Vader op zijn troon, en boven de deuropening, een 13e-eeuws mozaïek van de Maagd Maria op een gouden achtergrond. De klokkentoren dateert uit de 12e eeuw maar werd herbouwd in 1840. De Loggia dell’Incoronata aan de linkerkant van het westfront, waar koningen na hun kroning verschenen, werd ook gebouwd in de 12e eeuw maar in de 15e veranderd.

Je gaat het rechter zijbeuk binnen waar de eerste twee kapellen de monumentale graven van de Normandisch-Hohenstaufen-dynastie bevatten. De vier sarcofagen zijn in paars Egyptisch porfier, voorheen alleen toegestaan voor de graven van Romeinse en Byzantijnse keizers. Aan de linkerkant is dat van Frederick II, ondersteund door vier leeuwen; het timpaan toont de Normandische kroon, en op de bovenkant zijn decoratieve panelen van de Maagd Maria en Christus tussen de symbolen van de apostelen. Je zult elders op het eiland kopieën hiervan zien in tombes van Siciliaanse adel. In een figurale sarcofaag in de muur rechts is het graf van Fredericks eerste vrouw, Constance van Aragon, die stierf in 1222. De sarcofaag werd geopend in 1781 en binnen werden grafvoorwerpen gevonden die je kunt zien in de schatkamer van de kathedraal. De meest opvallende hiervan is de bijna onbetaalbare kroon van Constance van Aragon, rijkelijk versierd met parelkettingen en edelstenen. Het is waarschijnlijk dezelfde als waarmee Frederik II in 1220 door paus Honorius III tot keizer werd gekroond – hij zou het in het graf van Constance hebben geplaatst.

Adres: Piazza della Cattedrale, Palermo

Officiële site: www.cattedrale.palermo.it

Accommodatie: waar te verblijven in Palermo

2 Palazzo dei Normanni (Normandisch paleis)

Palazzo dei Normanni (Normandisch paleis)
Palazzo dei Normanni (Normandisch paleis)
 

In de negende eeuw bouwden de Arabieren een paleis voor hun emir, en onder de Normandische heersers en de Hohenstaufen Frederick II werd het paleis nog mooier. Het leed aan een lange periode van verwaarlozing, totdat de Spaanse onderkoning het verbouwde en uitbreidde om het te gebruiken als zijn woning. Sinds 1947 heeft het regionale parlement van Sicilië hier gezeten.

Een prominente Normandische structuur blijft aan de noordoostelijke voorkant, de hoge Torre Pisana met zijn keurige vierkante stenen blokken en blinde arcades van ogivale bogen. Het is de laatst overgebleven van de originele vier torens; Binnen is een typische vierkante hal, waarboven een observatorium werd gebouwd in 1791. Je komt binnen in de Cortile Maqueda, een vierkante binnenplaats die werd gebouwd in 1600, omringd door drie verdiepingen met arcades met ronde bogen. Trappen leiden naar de kern van het paleis, de Cappella Palatina op de eerste verdieping en de Appartamenti Reali (Royal Apartments) op de tweede. Hier zie je de Sala di Ercole (Hal van Hercules), waar nu het Siciliaanse parlement zit, net zoals het parlement van de baronnen in de middeleeuwen deed. De Sala di Ruggiero is volledig bedekt met mozaïeken met jacht- en dierengezichten. Ten westen van het paleis staat het Porta Nuova, de prachtige poort gebouwd in 1535.

Adres: Via Vittorio Emanuele, Palermo

3 Cappella Palatina

Cappella Palatina Chris / gemodificeerde foto
Cappella Palatina Chris / gemodificeerde foto
 

Deze hofkerk van de Noormannen werd ingewijd in 1140; de mozaïeken in het koor waren waarschijnlijk voltooid in 1143 en die in het schip iets later. Rond 1350 werd het mozaïek op de westelijke muur toegevoegd waarin Christus tussen Petrus en Paulus werd afgebeeld. Ondanks alle veranderingen door de eeuwen heen heeft het interieur de algehele harmonie tussen de Latijnse basiliek, de Byzantijnse koepel en de mozaïekdecoratie en het Arabische stalactietenplafond niet verloren.

Er is een mystieke semi-duisternis in deze drievoudig beukende basiliek, alleen doorboord door een gouden glans. Het houten plafond van het centrale gangpad is ingericht in de Arabische stijl, met stalactieten beschilderd met kleine scènes. Let op het westelijke uiteinde, links van de ingang, een voorbeeld van de eerbied voor royalty’s van de Noormannen: het verhoogde marmeren platform voor de koninklijke troon. De preekstoel staat op gebeeldhouwde pilaren versierd met inlegwerk en de lessenaars zijn gebeeldhouwd met de symbolen van de apostelen Marcus en Johannes. Een lange paaskandelaar is versierd met reliëfs van bloemen en figuren, de middelste toont Christus met Koning Roger II, de stichter van de kapel, voor hem geknield.

Maar het zijn de mozaïeken die alle binnenmuren bedekken waarvoor de kapel het beroemdst is.Degenen in het schip weerspiegelen thema’s uit het Oude Testament in de centrale gang en thema’s uit het Nieuwe Testament in de zijbeuken, te beginnen met het verhaal van de Schepping op de top van de zuidelijke muur van het centrale gangpad en met de klok mee naar de top van de noordmuur, waar je scènes uit de val van de mens ziet naar het gebouw van de ark van Noach. De verhalen gaan verder langs de bodem van de zuidelijke muur. In de zijbeuken zijn scènes van Paulus en Petrus. Terwijl de mozaïeken in het schip een blijvend verhaal vertellen, richten die in de koepel van het heiligdom zich op Christus. Deze mozaïeken zijn 18e-eeuws – het verschil in stijl en kwaliteit tussen deze en die van de 12e eeuw is opvallend.

Adres: Palazzo dei Normanni, Palermo

4 La Martorana

Image
Image
 

La Martorana

De kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio, beter bekend als La Martorana, is vooral bekend om zijn prachtige mozaïeken uit de 12e eeuw. Het barokke front, samen met de klokkentoren toegevoegd na een aardbeving in de jaren 1720, blokkeert het zicht op deze door Arabisch beïnvloede kerk, maar het fundamentele architecturale concept is Byzantijns. Het werd ontworpen als een koepelkerk met vier armen van gelijke lengte en een koor met drie apsissen, de dominante stijl sinds het midden van de Byzantijnse tijd. Maar het heeft aanzienlijke veranderingen ondergaan. In 1200 werden aan de westkant een narthex, vestibule en klokkentoren toegevoegd. In 1435 gaf koning Alfonso van Aragon de kerk aan de benedictijnse nonnen, en in de 17e eeuw werden de narthex en het open atrium opgenomen in de hoofdstructuur, rekening houdend met de huidige onregelmatige vorm. Tussen 1683 en 1686 werd de centrale apsis, samen met zijn mozaïeken, naar beneden getrokken en vervangen door een grotere rechthoekige ruimte. De nonnen hadden ook fresco’s geschilderd op de muren.

Maar door dit alles is het meest waardevolle deel bewaard gebleven, de mozaïeken op een gouden ondergrond, de oudste in zijn soort op Sicilië, vanaf ongeveer 1150. Het middelpunt is Christus de Pantocrator in het midden met het Griekse opschrift: “Ik ben het licht van de wereld. ” Hij is omringd door vier engelen en in de trom van de koepel zijn profeten met de apostelen in de vier hoeken. De Triomfboog geeft de Annunciatie weer, terwijl in de zijbogen de ouders van Maria zijn; de geboorte van Christus en de dood van Maria zijn afgebeeld in het tongewelf. Twee mozaïeken in de voorkamer van de narthex tonen de oprichter en beschermheer van de kerk, George van Antioquia, en Christus die koning Roger II kroonde – een demonstratie van de eisen die door de Normandische koningen tegen Byzantium en tegen de paus werden gesteld.

Adres: Piazza Bellini, Palermo

5 Archeologisch museum

Archeologisch museum Dan Bock / gemodificeerde foto
Archeologisch museum Dan Bock / gemodificeerde foto
 

De ongelooflijke verzameling antiquiteiten in het Museo Archeologico in Palermo is een van de mooiste in Italië en bevat een aantal wereldberoemde vondsten. Zelfs een lijst met de meest opvallende hoogtepunten is lang. Uit het kleine 17e-eeuwse klooster zijn Egyptische en Fenicische voorwerpen te zien, waaronder de Palermo-steen, de hiëroglifische inscriptie waarop een lijst van Egyptische farao’s van het oude rijk (3238-2990 v.Chr.) Staat, en in het grote klooster een kolossale tweede eeuw voor Christus standbeeld van Zeus. Ook op de begane grond zijn terracotta decoratie van de tempel C in Selinunte, en de onbetwistbaar belangrijkste kamer, het weergeven van primitieve en klassieke sculpturen uit de tempels van Selinunte. De oudste stukken in de Selinunte Kamer zijn aan de rechterkant: de vier Salinas metopen (frieze panelen) uit ongeveer 575 v.Chr. Goden van Delphi (Artemis, Leto, Apollo), een sfinx, de Ontvoering van Europa, en Hercules en de stier. Op de linkermuur staan drie metopen die Apollo’s vierpaardwagen uitbeelden, Perseus die de Medusa doodt, en Hercules en de Kerkopes. De achterwand bevat een reconstructie van delen van de Pronaos-fries, een voorbeeld van Selinunte-kunst op zijn allerbest (470 – 460 BC), en in het midden staat het brons Ephebe van Selinunte, vanaf ongeveer 470 voor Christus. De belangrijkste Etruskische stukken van Chiusi zijn de grafstenen met banquetingscènes en dodendansen (530-480 v. Chr.) En een zesde-eeuws v.Chr-beeld van de god Canopus.

Op de volgende verdieping bevat de afdeling aardewerk terracotta votiefbeeldjes van Selinunte en bronzen van Etruskische, Griekse en Romeinse beschavingen. Let vooral op de Etruskische spiegels en de grote Mercury-staf. Hier zijn ook Griekse marmeren beelden met Zoldergrafreliëfs. Het Romeinse beeldhouwwerk bevat enkele belangrijke portretten en er is een laat-Romeins mozaïek van Lilybaeum met de vier seizoenen. Als je nog energie genoeg over hebt voor de derde verdieping, zie je prehistorische stenen voorwerpen uit de grotten bij Lévanzo en Addaura; Late Steentijd schepen uit de Stentinello-beschaving; stukken uit de kopertijd in West-Sicilië; en Griekse keramiek waaronder vazen van Corinthische, Ionische, Spartaanse, Attische, Etruskische en Italische oorsprong. Wanddecoraties van een huis in Solunto zijn het bekijken waard, evenals vloer-mozaïeken uit Palermo en elders.

Adres: Via Bara all’Olivella 24, Palermo

6 Catacombe dei Cappuccini (Capucijnen Catacomben)

Verreweg de meest bizarre attractie van Palermo, maar een van de meest populaire, is de Capuchin-abdij, bekend om zijn Catacomben. Deze ondergrondse gangen werden na 1599 in de vulkanische rotsen uitgehouwen en werden tot 1881 gebruikt als begraafplaatsen. Binnenin wordt je begroet door het macabere tafereel van ongeveer 8.000 gemummificeerde lijken, gerangschikt naar geslacht en status, liggend in de gangen of hangend van de muren. De kleding die ze dragen kan er nieuwer uitzien, want tot een paar jaar geleden kregen de mummies regelmatig nieuwe kleren van hun familieleden. De lichamen werden eerst gelegd in de colatoio, een kleine, goed afgesloten droogruimte, en na acht maanden werden ze in azijn gewassen, gekleed en in de nissen in de muren of in open doodskisten geplaatst. Plan geen foto’s om je vrienden te verbazen, want fotografie is ten strengste verboden binnenin.

Adres: Piazza Cappuccini 1, Palermo

7 Palazzo Abatellis en Galleria Regionale della Sicilia

Palazzo Abatellis en Galleria Regionale della Sicilia paolo s. / foto gewijzigd
Palazzo Abatellis en Galleria Regionale della Sicilia paolo s. / foto gewijzigd
 

Palazzo Abatellis werd in 1490 gebouwd door Matteo Carnelivari in de Catalaanse gotische stijl, voor Francesco Abatellis, een hooggeplaatste hoogwaardigheidsbekleder aan het hof van koning Ferdinand van Spanje. Het diende als een priorij van het begin van de 16e tot het midden van de 19e eeuw, en vandaag bevat de regionale kunstgalerie. Het vierkante gebouw heeft een zeer versierde deuropening en een binnenplaats met aan de ene kant een loggia van twee verdiepingen. Het meesterwerk van de schilderijencollectie bevindt zich in de oude paleiskapel, de grote muurschildering Triumph of Death, geschilderd rond 1400 door een onbekende kunstenaar voor het ziekenhuis in het Palazzo Scláfani. Opvallend tussen de 15e-eeuwse Siciliaanse meesters zijn werken van Antonello da Messina: drie plaquettes met de kerkvaders Augustinus, Gregorius en Hieronymus, maar in het bijzonder de 1474 Aankondiging van onze lieve vrouw in portretvorm. Werken van Vlaamse meesters omvatten de 1510 Triptychon van Malvagna door Jan Gossaert.

Onder de sculpturen is het postume “ideale” portret van Eleanor van Aragon van Francesco Laurana, uit 1480, en Madonnas en sculpturen van de familie Gagini, waaronder het hoofd van een jongeling in gekleurd marmer van Antonello Gagini. Ook vermeldenswaardig zijn het houtsnijwerk, 13e-16e-eeuwse Moorse keramiek en delen van een houten plafond uit de tweede helft van de 14e eeuw, verwijderd van het Palazzo Chiaramonte.

Adres: Via Alloro 4, Palermo

8 Quattro Canti

Quattro Canti
Quattro Canti
 

Deze open ronde ruimte werd tussen 1608 en 1620 aangelegd door de Romeinse architect Giulio Lasso op de kruising van de twee belangrijkste straten in Palermo in die tijd: Cassarò (nu bekend als Vittorio Emanuele), die van het Normandische paleis naar de haven leidt, en Via Nuova, later hernoemd Maqueda naar de Spaanse onderkoning. Lasso ontwierp dit vierkant met een concave voorgevel op elk van de vier hoeken. Op de begane grond op elke hoek bouwde hij een fontein met gebeeldhouwde figuren op de drie bovenste verdiepingen, vergezeld van klassieke Griekse zuilen. Het duurde lang na 1620 voordat ze klaar waren; bijgevolg was het mogelijk om boven de sculpturen die de Vier Seizoenen symboliseren, beelden van de vier Spaanse koningen sinds 1516 in te voegen. Op de bovenste verdieping bevinden zich vier vrouwelijke patroonheiligen.

Verborgen achter een van de concave hoeken is de kerk van San Giuseppe dei Teatini, een grote basiliek gebouwd tussen 1612 en 1645. Je vindt de ingang op de Via Vittorio Emanuele. Binnenin is het fresco van de koepel Triumph van A. Andrea Avellino door Guglielmo Borreman (1724), schilderijen van Pietro Novelli en decoraties in stucwerk en marmer uit de late 18e eeuw.

9 San Giovanni degli Eremiti

San Giovanni degli Eremiti
San Giovanni degli Eremiti
 

De kloosters van dit voormalige klooster zijn een idyllische plek om te ontspannen, en misschien overwegen de golven van verschillende mensen die Palermo hebben bewoond – en deze plek. Hier stond ooit een Arabische moskee en nog steeds staat een hal met vijf bogen ten zuiden van de christelijke kerk. Vanaf de zesde eeuw was er een benedictijnenklooster en de site werd opnieuw gewijd onder de Noormannen. In 1132 bouwde Roger II de vierkante kerk met daarboven de vijf koepels die we vandaag zien, oorspronkelijk als een rouwkapel voor hoogwaardigheidsbekleders. Het interieur is streng en zonder veel decoratie, met geometrische vormen en de halfronde koepels die de hoogte toevoegen aan de eenvoudige rechthoekige kerk. De sfeervolle kloostergangen, die slechts gedeeltelijk bewaard zijn gebleven, hebben zuilen met dubbele zuilen en verschillende overblijfselen van een Arabische bron op de binnenplaats.

Adres: Via dei Benedettini, I-90100 Palermo

10 San Cataldo

San Cataldo
San Cataldo
 

Gebouwd direct naast de Martorana, de kerk van San Cataldo is onderscheidend met zijn felrode koepel die boven de decoratieve kroonlijst. Toen Willem I zijn vader opvolgde in 1154, benoemde hij Maio van Bari tot groot admiraal. Maio wijdde zijn kerk aan een heilige uit zijn thuisland, bisschop Cataldo van Trani, en koos het Latijnse grondplan, een basiliek met drie beuken. De lengte ervan wordt benadrukt door drie Arabische koepels boven het verhoogde middenschip. Het Arabo-Normandische karakter wordt ook gedemonstreerd door de kubieke buitenkant met drie vensters aan elke zijde omgeven door blinde arcades en de fijn gesneden richel die rond de bovenrand loopt. Hetzelfde sterke, vierkante, metselwerk is ook van binnen te zien. Afgezien van de fraai versierde inleg van de vloer en de Corinthische kapitelen op de vier oude pilaren, is de binnenkant geheel zonder decoratie.

Adres: Piazza Bellini, 1, Palermo

11 Santa Maria di Gesù

Voor misschien het mooiste uitzicht op Palermo en de Conca d’Oro, vooral in het ochtendlicht, ga je naar het voormalige Minorite klooster van Santa Maria di Gesù, op de lagere hellingen van Monte Grifone. Het prachtige originele klooster in de priorij is bewaard gebleven en in de kerk bevindt zich het graf van de stichter, bisschop Beato Matteo del Gatto van Agrigento. Een monnik leidt je naar de belvedère, waar je kunt genieten van het mooie uitzicht.

Adres: Salita Belvedere 3, Palermo

12 Santo Spirito (Chiesa del Vespro)

De kerk van Santo Spirito is ook bekend als de Chiesa del Vespro of kerk van de Vespers, verwijzend naar een duister incident in de geschiedenis van Palermo.Het was voor deze kerk dat de Siciliaanse Vespers – toen alle Fransen in Palermo (en later in heel Sicilië) werden vermoord of verdreven door de Aragonese veroveraars – begonnen op 31 maart 1282. Het was deze gebeurtenis die Verdi inspireerde om zijn opera met dezelfde naam te schrijven. De kerk werd in 1173-78 gebouwd als het oratorium van een cisterciënzerabdij toendertijd buiten de stadsmuren. In de loop van de jaren werd het vaak veranderd, vooral toen de onderkoning Domenico Caracciolo in 1782 de abdij liet neerhalen om plaats te maken voor de nieuwe begraafplaats. Het duurde tot 1882, de 600e verjaardag van de Siciliaanse Vespers, dat het in zijn oorspronkelijke vorm werd hersteld. De noordkant is indrukwekkend kleurrijk, net als de oostkant met de gekruiste bogen van de drie apsissen gemaakt van lava. Je ziet de sporen van eerdere abdijgebouwen in het zuidelijke transept. Het interieur, met een hoog koor en twee rijen ronde pilaren die de gotische arcades ondersteunen, weerspiegelt de strengheid van de cisterciënzerorde.

13 Teatro Massimo

Teatro Massimo
Teatro Massimo
 

Giovanni Battista Basile en zijn zoon Ernesto bouwden dit theater met 3.200 zitplaatsen tussen 1875 en 1897. Het werd officieel geopend op 16 mei 1897 met een uitvoering van Verdi’s “Falstaff” en werd daarna een van de belangrijkste operahuizen van Sicilië. Dagelijkse rondleidingen in het Engels brengen je naar het luxueuze auditorium met vakken en een fresco’s. Let op het standbeeld van Lyra van Mario Rutelli.

Adres: Piazza G. Verdi, Palermo

Officiële site: https://www.teatromassimo.it/eng/

14 Palazzo Chiaramonte

Dit paleis werd gebouwd door de machtige adellijke familie Chiaramonte uit Agrigento in de 14e eeuw, toen het gezin het hoogtepunt van zijn macht bereikte. Het werk begon in 1307 en ging door tot 1380, maar de tweede verdieping werd nooit voltooid. In 1396 werd Andrea Chiaramonte publiekelijk voor zijn paleis onthoofd omdat hij tegen de koning had gerebelleerd. Het paleis diende als de onderkoning residentie tussen 1468 en 1517, als de zetel van de inquisitie rond 1600, en als een gerechtsgebouw uit 1799. Het massale blokgebouw met vier vleugels rond een vierkante binnenplaats is nu een museum. De eerste verdieping heeft een aantal prachtige ramen met zuilengalerij arcades; het 14e-eeuwse geschilderde houten plafond van de Sala Magna (Grote Zaal), door Cecco di Naro, Simone da Corleone en Pellegrino Darena, toont historische en legendarische thema’s.

15 Foro Umberto I en de botanische tuin

Foro Umberto I en de botanische tuin
Foro Umberto I en de botanische tuin
 

Langs de kust ten oosten en zuidoosten van de Porta Felice strekt zich de Foro Umberto I uit, een brede boulevard met een prachtig uitzicht op de baai van Palermo. Op warme avonden lijkt het alsof de helft van Palermo hier een wandeling maakt. Aan de zuidkant van de Foro Umberto is I de schoonheid Villa Giulia park, ook bekend als La Flora, aangelegd in 1777. Aan de westkant hiervan, de botanische tuin (Orto Botanico) heeft een prachtige variëteit aan planten waaronder dadels en kokospalmen, bananenbomen en fijne tribunes van bamboe en papyrus. De tuin, een van de belangrijkste in Europa, beslaat 11 hectare en bevat tussen de bedden en de kassen meer dan 12.000 soorten planten van over de hele wereld.

Waar te verblijven in Palermo voor Sightseeing

Wij raden deze handige hotels dicht bij de topattracties in Palermo aan:

  • Grand Hotel Wagner: ouderwetse luxe, neoklassiek gebouw, antieke meubels, gratis ontbijtbuffet, lekker eten, dakterras, luxe spa en sauna.
  • Grand Hotel Piazza Borsa: betaalbaar 4-sterrenhotel, locatie in het historische centrum, met licht gevuld atrium, goed ingerichte kamers, prachtige spa met bubbelbad en stoombad.
  • Alma Hotel: driesterrenhotel, uitstekende service, moderne inrichting, traagschuimmatrassen, smetteloze kamers.
  • Hotel Ariston: budget hotel, centrale locatie, vriendelijke eigenaar, koffiezetapparaat op de kamer, gratis ontbijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *